Υλικά

 

χυμό πορτοκάλι 125 γρ
νερό 75 γρ
ηλιέλαιο 200 γρ
Ξύσμα από πορτοκάλι 1
κουταλιά της σούπας κανέλα 0.25
κουταλιά του γλυκού γαρύφαλλο 0.25
μέλι 37 γρ
άχνη 100 γρ
σιμιγδάλι ψιλό 225 γρ
αλεύρι για όλες τις χρήσεις 500 γρ
κουταλιά της σούπας μπέικιν 0.5
κουταλιά της σούπας σόδα φαγητού 0.5
Υλικά για το σιρόπι:
Ζάχαρη 750 γρ
Νερό 500 ml
Μέλι 50 γρ
ξύλο κανέλας 0.5

 

Εκτέλεση

 

1.Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας τα υλικά του όλα μαζί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις γίνει διαυγές, το απομακρύνουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.

2.Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε όλα τα υγρά και στη συνέχεια προσθέτουμε τα στερεά υλικά ένα ένα. Ανακατεύουμε καλά ώστε να προκύψει μια «λαδερή», αφράτη ζύμη.

3.Πλάθουμε στο σχήμα που θέλουμε ή χρησιμοποιούμε κουπ- πατ. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 25 λεπτά.

4.Όπως είναι ζεστά τα μελομακάρονα, τα βουτάμε στο κρύο σιρόπι μέχρι να μαλακώσουν.

5.Πασπαλίζουμε προαιρετικά με τριμμένους ξηρούς καρπούς.