Υλικά
- χυμό πορτοκάλι 125 γρ
- νερό 75 γρ
- ηλιέλαιο 200 γρ
- Ξύσμα από πορτοκάλι 1
- κουταλιά της σούπας κανέλα 0.25
- κουταλιά του γλυκού γαρύφαλλο 0.25
- μέλι 37 γρ
- άχνη 100 γρ
- σιμιγδάλι ψιλό 225 γρ
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 500 γρ
- κουταλιά της σούπας μπέικιν 0.5
- κουταλιά της σούπας σόδα φαγητού 0.5
Υλικά για το σιρόπι:
- Ζάχαρη 750 γρ
- Νερό 500 ml
- Μέλι 50 γρ
- ξύλο κανέλας 0.5
Εκτέλεση
1.Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας τα υλικά του όλα μαζί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις γίνει διαυγές, το απομακρύνουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
2.Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε όλα τα υγρά και στη συνέχεια προσθέτουμε τα στερεά υλικά ένα ένα. Ανακατεύουμε καλά ώστε να προκύψει μια «λαδερή», αφράτη ζύμη.
3.Πλάθουμε στο σχήμα που θέλουμε ή χρησιμοποιούμε κουπ- πατ. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 25 λεπτά.
4.Όπως είναι ζεστά τα μελομακάρονα, τα βουτάμε στο κρύο σιρόπι μέχρι να μαλακώσουν.
5.Πασπαλίζουμε προαιρετικά με τριμμένους ξηρούς καρπούς.