Γνωρίζεις πως… οι φακές ΔΕΝ πρέπει να καταλώνονται με γαλακτοκομικά;
Είναι ευρέως γνωστό πως υπάρχουν νόστιμες συνταγές που συνδυάζουν τις φακές με το γιαούρτι ή τη φέτα… Είναι όμως θρεπτικά σωστοί αυτοί οι συνδυασμοί;
Οι φακές αποτελούν φυσική πηγή σιδήρου. Ο σίδηρος είναι απαραίτητο μέταλλο γιατί μεταφέρει οξυγόνο στους ιστούς του σώματος όπως επίσης και σχετίζεται με σημαντικές βιοχημικές διεργασίες.
Ο σίδηρος αποτελεί ένα «ιδιότροπο» θρεπτικό συστατικό καθώς ο βαθμός απορρόφησης του επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Κάποιοι από αυτούς είναι η ποσότητα και η χημική δομή του σιδήρου στην τροφή, καθώς επίσης και οι συνδυασμοί των τροφών που εμπεριέχεται ο σίδηρος με άλλες τροφές. Δηλαδή..
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα (τυρί, γάλα, γιαούρτι) και άλλες τροφές που είναι πλούσιες σε ασβέστιο, εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου. Ο λόγος είναι πως το ασβέστιο δεσμεύει το σίδηρο και έτσι δεν επιτρέπει την απορρόφηση του…
Άλλες τροφές που εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου είναι το τσάι, ο καφές, το κόκκινο κρασί και τα αναψυκτικά καθώς περιέχουν τανίνες!
Στην επόμενη μας ανάρτηση θα αναφέρουμε ποιες τροφές ενισχύουν την απορρόφηση σιδήρου! Μείνετε συντονισμένοι μαζί MAS! ☺️